library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

logo dnu

CSS Menu On Top Css3Menu.com

16.01.2022__________

Віртуальна виставка «Захоплюючий світ Чарльза Діккенса»
(Виставка присвячена 210-літтю від дня народження письменника)

dikkens

«Май душу, май серце і будеш людиною на всі часи»

(Чарльз Діккенс)

Чарльз Діккенс вважається одним із кращих письменників не тільки англійської літератури, а й світової. У цьому році світова громадськість відзначатиме в лютому 210 років від дня його народження.
Чарльз Діккенс – великий народний письменник, творець англійського реалістичного роману нового часу. Він вірив, що з допомогою проповіді добра, правди і краси можна зробити світ кращим, і виступав у своїх творах як проповідник християнської любові. Його романи відзначаються вмінням писати про простих людей, пройняті ненавистю до тиранії.
У Діккенсових творах виступають поряд високе й нице, веселе й сумне, комічне й трагічне. Часом вони перебувають одне з одним у гармонійній злагоді, але значно частіш заперечують одне одного.
Вклад цього письменника в культуру величезний. Його творчість глибоко вплинула на всю європейську та американську літературу. Достоєвський, Лєсков, Кафка, Фолкнер та багато інших великих письменників вважають Діккенса своїм вчителем.

  I. Життєвий і творчий шлях Чарлза Діккенса

Чарльз Діккенс народився 7 лютого 1812 року в передмісті Портсмута в незаможній родині. Коли хлопчику було 3 роки, родина переїхала до Лондона. Дитинство майбутнього письменника було ідилічним. Він проводив багато часу на вулиці, але також багато читав, особливо романи Тобіаса Смолетта та Генрі Філдінга. Його батько певний час працював клерком в офісі королівського флоту, завдяки чому Чарльз провів кілька років у приватній школі Вільяма Джайлса в Четемі.
Спокійне життя раптово припинилося, коли Джон Діккенс, батько Чарльза, вліз у борги й був ув’язнений в борговій в’язниці Маршалсі в Саутварку. Незабаром до нього змушена була приєднатися вся родина, крім Чарльза, якого взяла до себе у Кенден-Таун приятелька сім’ї Елізабет Ройленс.
Щоб заплатити за проживання й харчі, а також допомогти родині, Чарльз почав працювати на складі вакси Воррена. Він заробляв 6 шилінгів на тиждень, 10 годин на день наклеюючи етикетки. Виснажливі, й часто навіть жорстокі, умови праці глибоко закарбувалися в душі Діккенса й вплинули на його прозу й нариси.
Джон Діккенс провів у борговій в’язниці тільки кілька місяців. Померла його бабуся, Елізабет Діккенс, і залишила йому у спадок 450 фунтів стерлінгів. Очікуючи спадку, Джон Діккенс домовився із кредиторами про виплати, разом із родиною вийшов на волю й переїхав до пані Ройленс.
Чарльз після школи з травня 1827 року почав працювати молодшим клерком в адвокатській конторі Елліса й Блекмора. Потім, вивчивши систему скоропису, він покинув роботу й став вільнонайманим репортером.
Своє перше кохання, Марію Біднелл, Діккенс зустріву 1830 році. Батьки Марії не схвалювали залицяння Чарльза до дівчини й припинили стосунки між ними, відіславши її в школу в Парижі.
У 1834 році Діккенс взявся за політичну журналістику, друкуючи в «Морнінг Кронікл» репортажі про парламентські дебати та звіти про виборчі кампанії, для яких йому доводилось подорожувати Англією.
У 1836 Діккенс згодився на пропозицію стати редактором журналу «Бейліз Місселіні», яку він обіймав 3 роки, доки не розсварився з власником.
2 квітня 1836 року Діккенс побрався з Кетрін Томсон Гогарт, донькою Джорджа Гогарта, редактора «Івнінг Кронікл». У них народилося десять дітей.
У 1842 році письменник із дружиною здійснили першу подорож до США та Канади.
В останні роки свого життя Діккенс дедалі більше цікавився паранормальними явищами й навіть став членом «Клубу привидів».
9 червня 1870 року після інсульту письменник помер, не приходячи до тями. Незважаючи на його власне бажання бути похованим у Рочестерському соборі, Діккенса поховали в Кутку поетів Вестміністерського абатства.

1

82
К29
Катарский Игорь Максимилианович
Диккенс: Критико-биографический очерк / И. М. Катарский. – Москва: Художественная литература, 1960. – 271с.
512882 КСХ

Ця книга про творчість великого англійського письменника Чарльза Діккенса (1812-1870).

2

82
Л55
Лібман З. Я.
Чарлз Діккенс: Життя і творчість / З. Я. Лібман. – Київ: Дніпро, 1982. – 186с. – (Класики зарубіжної літератури).
1661866 КСХ

Нарис присвячений життю і творчості великого англійського письменника-реаліста XIX ст. Чарльза Діккенса (1812-1870). Всесвітню славу зажив письменник завдяки романам «Олівер Твіст», «Домбі і син», «Холодний дім», «Маленька Дорріт», «Девід Копперфілд» та інші твори. Автор нарису досліджує особливості художньої палітри Діккенса у взаємозв’язку з розвитком критичного реалізму в літературах країн Західної Європи.

1

82
М69
Михальская Нина Павловна
Чарлз Диккенс: Кн. для учащихся / Н. П. Михальская. – Москва: Просвещение, 1987. – 128 с. – (Биогр. писателя).
1469944 КСХ

Складний і довгий шлях Діккенса-людини і Діккенса-письменника простежується на тлі загального художнього процесу і важливих історичних подій в Англії. Автор показує формування загальнополітичних поглядів письменника, його літературну діяльність

1

82
С36
Сильман Тамара Исааковна
Диккенс: Очерки творчества / Т. И. Сильман. – Ленинград: Художественная литература, 1970 – 375с.
1717473 КСХ

Автор цього видання ставив перед собою мету дати аналіз основних робіт Діккенса, вирішуючи насамперед  дві проблеми: проблему становлення та еволюції реалізму Діккенса на тлі реалістичних традицій англійської літератури і проблему своєрідного гумору письменника.

 

1

82
Т14
Тайна Чарльза Диккенса: Библиографические разыскания / Отв. ред. Е. Ю. Гениева. – Москва: Книжная палата, 1990. – 534с.
1580394 КСХ

В цьому виданні читач знайде статті великих письменників світу про творчість Чарльза Діккенса.

6

8
У36
Уилсон Энгус
Мир Чарльза Диккенса / Э. Уилсон; пер. Р. Померанцевой и В. Харитонова. – Москва: Прогресс, 1975. – 318с.
1078290 КСХ

«Світ Чарльза Діккенса» - праця, де кожен рядок говорить про обізнаність її автора, про ретельне вивчення всіх нових матеріалів, які знадобились Уілсону для змалювання складного і повного протиріч шляху і особистості Чарльза Діккенса

7

82
У70
Урнов Михаил Васильевич
Неподражаемый Чарльз Диккенс – издатель и редактор / М. В. Урнов; ред. И. А. Лепилина; худож. А. Антонов. – Москва: Книга, 1990. – 285с.
1555068 КСХ

Багато великих письменників були видавцями і редакторами. Чарльз Діккенс в тому числі. Великий романіст, він же видавець та редактор і душа двох знаменитих журналів – «Домашнє читання» та «Круглий рік», які виходили двадцять років.
З Діккенсом видавцем і редактором знайомить читачів ця книга, яка містить цікавий матеріал і надає змогу познайомитись із цією видатною особистістю.

 

II. Творча спадщина прозаїка

«Прочитайте всі його книги, бо в них ви знайдете все, що хочете дізнатися про нього. Ще не один письменник не розкрив себе в своїх творах так як це зробив Діккенс…»

(Ф. Бергер)

Романи Чарльза Діккенса найповніше відображають життя англійського суспільства вікторіанської епохи. Вони стали її художніми символами. Діккенс продовжив традиції англійського роману, значною мірою оновивши і розвинувши їх.
В 16 романах письменника, в його численних оповіданнях, нарисах та есе перед читачем виникає монументальний образ Англії 30-70-х років XIX століття, яка вступила в складний період економічного і політичного розвитку.
Всі твори Діккенса характеризують дві риси. По-перше, це його гумор, - неперевершений, доброзичливий гумор, з яким він підходить до всіх явищ у житті. Друга риса  - це глибока гуманність, з якою він відноситься до всього слабкого, малого, обділеного долею чи людьми.

 

1

821.111
Д45
Діккенс Чарльз
Великі сподівання: Роман / Ч. Діккенс; пер. з англ. Р. І. Доценка. – Київ: Веселка, 1986. – 477с.: іл.
1778317 АХЛ

Широковідомий твір видатного англійського реаліста, в якому викриваються жорстокі закони буржуазного суспільства.

6

И (Англ)
Д45
Диккенс Чарльз
Торговый дом Домби и Сын. Торговля оптом, в розницу и на экспорт: Роман / Ч. Диккенс; пер с англ. А Кривцовой. – Москва: Правда, 1988. – 464с.: ил.
1503809 АХЛ

«Домбі і син» - один з найкращих романів відомого англійського письменника Чарльза Діккенса. В романі автор правдиво показує владу «великих грошей», їх пагубний влив, який викликає не тільки нерівність різних прошарків суспільства, а й фізичну та моральну потворність.

8

И (Англ)
Д45
Диккенс Чарльз
Жизнь и приключения Николаса Никльби: Роман. В 2-х т. / Ч. Диккенс; пер. с англ. А. Кривцовой. – Москва: Правда, 1989. – 448с.: ил.
1545838 АХЛ

«Життя і пригоди Ніколаса Нікльбі» (1838) відомого англійського письменника Чарльза Діккенса – історія поневірянь героя. Тяжка доля випала Ніколасу та його родині. Але справедливість торжествує: члени сім’ї Нікльбі отримують гроші та майно, яке їм належать, головний герой знаходить особисте щастя, досягає благополуччя завдяки своїм моральним якостям.

8

И(Англ)
Д45
Диккенс Чарльз
Лавка древностей / Ч. Диккенс; пер. с англ. Н. Волжиной. – Москва: Правда, 1983. – 624с.: ил.
1355501 АХЛ

Роман великого англійського письменника Чарльза Діккенса (1812 - 1870) розповідає про стару Англію XIX століття та про її «маленьких людей».

8

И(Англ)
Д45
Диккенс Чарльз
Приключения Оливера Твиста / Ч. Диккенс; пер. с англ. А. Кривцовой. – Москва: Правда, 1984. – 464с.: ил.
1393857 АХЛ

В романі великого англійського письменника Чарльза Діккенса «Пригоди Олівера Твіста» розповідається історія хлопчика, народженого в будинку піклування і приреченого на голод та митарства по похмурим нетрям Лондона.

8

И(Англ)
Д45
Диккенс Чарльз
Рождественские повести / Ч. Диккенс; худож. А. Дудин. – Москва: Худож. лит., 1990. – 366с.: ил. – (Классики и современники. Зарубеж. лит-ра).
1575639 АХЛ

Якщо і нині в солідних англійських журналах зберігається традиція друкувати оповідання в канун Різдва, то і в часи Діккенса читач був впевнений, що неодмінно знайде що-небудь «різдвяне» номері за грудень. Класикою цього жанру стала «Різдвяна пісня» Чарльза Діккенса, головним героєм якої стала фігура скнари Скруджа – людини з кам’яним серцем, впевненого в тому, що бідним людям взагалі не потрібно з’являтися на світ. Але ж Діккенс-мораліст перетворює Скруджа в доброго дядюшку, який вірить в те, що бідні та знедолені такі ж люди як і він сам і потрібно бути добрішими один до одного – від цього світ стане прекраснішим та чистішим.

8

Д45
Діккенс Чарльз
Тяжкі часи: Роман / Ч. Діккенс; пер. з англ. Ю. Лісняк. – Київ: Дніпро, 1970. – 298с.
898978 АХЛ

Це роман, який змальовує глибоку прірву між пролетаріатом і буржуазією, між робітниками і господарями. Два ворогуючі табори не можуть зрозуміти один одного. Образи робітників наповнені гідністю і моральною силою.

III. Твори письменника англійською мовою

«Для того, щоб читач зацікавився вашими героями, необхідно змусити його або полюбити, або зненавидіти їх».

(Чарльз Діккенс)

1

И(Eng)
D53
Dickens Charles
David Copperfield / Ch. Dickens. – Praha: Albatros, 1971. – 317p.
1231345 ВІЛ

         В основу цього твору письменник поклав спогади про власне дитинство та юнацькі роки. Це далеко не автобіографічний роман, незважаючи на те, що його герой, як і сам автор стає письменником. Це твір про час і спогади, про їх роль у житті, своєрідний варіант класичного «роману виховання».

 

16

И(42)
D53
Dickens Charles
The Pickwick Papers / Ch. Dickens. – London: Penguin Books, 1994. – 886p. – (Penguin Popular Classics).
1627863 ВІЛ

У цьому романі йде мова про пригоди джентльмена похилого віку Піквіка і його друзів, подається широка панорама англійського життя того часу.

1

И(Англ)
D53
Dickens Charles
Our Mutual Friend / Ch. Dickens. – London: Penguin Books, 1985. – 910p.
1623946 ВІЛ

         «Наш спільний друг» - це останній завершений роман Чарльза Діккенса. Жоден інший роман письменник не створював так довго, як цей. Зріла майстерність письменника поєднала у цій книзі детективно-романтичну інтригу, які притаманні виключно перу Діккенса, і соціально-психологічну сатиру на тему згубної влади грошей.

 

Література до книжкової виставки «Захоплюючий світ Чарльза Діккенса»

 


Виставку підготувала пров. бібліотекар Стець Я.М.

На головну