library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

logo dnu

CSS Menu On Top Css3Menu.com

22.02.2020__________

Віртуальна виставка «Два титана італійського Відродження»

Не одна країна протягом окремо взятої історичної епохи не дала світові такої кількості видатних майстрів, як ренесансна Італія. Протягом трьох століть – з кінця XIII – до останніх десятиліть XVI століття – створювався колосальний художній потенціал Відродження – часу творіння.
Ця віртуальна виставка присвячена двом митцям італійського Ренесанса - Сандро Ботічеллі (1445 - 1510) і Мікеланджело Буонарроті (1475 - 1564), яким у березні цього року (2020) культурна світова громадськість відзначатиме ювілейні дати (575 років від дня народження Ботічеллі і 545 років – від дня народження Мікеланджело). Зараз їхні імена відомі всьому світу. Чарівливість їх мистецтва залишається трохи загадковою. Твори цих художників викликають почуття, яке не викликають твори інших майстрів. Їхня творчість – це своєрідна поетична оповідь великих людей, яка хвилює і завжди буде хвилювати серця людей.

I. Сандро Ботічеллі – представник Раннього Відродження

Боттічеллі

«Який він легкий у фарбах,
і як він зрозумів повітря і сонце,
весь срібний м’який колорит Тоскани
»

(К. Богаєвський)

Сандро Боттічеллі народився 1 березня 1945 року в сім’ї шкірника, флорентійського громадянина Маріано Філіппепі. Сандро був самим молодшим, четвертим сином Філіппепі. У 1458 році батько, даючи для податкових записів відомості про своїх дітей, повідомляє, що його син Сандро, тринадцяти років, вчиться читати і що він слабий здоров’ям. На жаль, майже нічого не відомо про те, де і коли митець Сандро пройшов художню виучку і чи дійсно, як повідомляють старі джерела, він спочатку навчався ювелірному ремеслу, а потім вже став займатися живописом. Мабуть, він був учнем відомого живописця Пилиппові Ліппі, в майстерні якого він міг працювати між 1465 і 1467 роками. Не виключена також можливість, що Боттічеллі деякий час, в 1468 і 1469 роках, працював у іншого відомого флорентійського художника Андреа Верроккіо. У 1470 році він вже мав власну майстерню і самостійно виконував отримані замовлення.
Середина 1470-х років – початок творчої слави майстра, час його визнання.
Близько 1475 року Боттічеллі отримав замовлення на алтарний образ «Поклоніння волхвів» для церкви Санта Марія Новелла (Флоренція). Головними героями цієї картини стали члени родини Медічі. Саме їм художник присвячував найкращі свої твори, серед яких «Весна», «Народження Венери».
1481 рік став для Боттічеллі роком загального визнання. Папа Сікст IV запросив у Рим найкращих художників із Флоренції і Умбрії для праці в щойно побудованій Сикстинській капелі. Серед цих майстрів був і Боттічеллі.
Останні 5 років свого життя Боттічеллі зовсім не працював. У творах 1500 – 1505 років його мистецтво досягло критичного рубежу. У розладі з самим собою він вичерпав свої творчі можливості. Всіма забутий, він прожив у бідності ще декілька років, ймовірно, з гірким здивуванням, спостерігаючи навколо себе нове життя, нове мистецтво.
Життя художника завершилось у 1510 році. Похований у церкві у Флоренції.
Зі смертю Боттічеллі завершується історія флорентійського живопису Раннього Відродження, цієї справжньої весни італійської художньої культури.

1

75(45)
Б86
Боттичелли: альбом/ авт.- сост. И. Е. Данилова. – 2-е изд. – Москва: Изобразительное искусство, 1989. – 56с.: ил.
1523572 КСХ

Альбом присвячений творчості одного із великих майстрів раннього італійського Відродження Сандро Ботічеллі (1445 - 1510). Художник втілив в своє мистецтво мрію про прекрасне, складні духовні пошуки переломної доби. В альбомі репродуковано 24 роботи  майстра.

2

75(45)(092)
Д83
Дунаев Георгий Сергеевич
Сандро Боттичелли / Г. С. Дунаев. – Москва: Изобразительное искусство, 1977. – 252 с.: ил.
1125924 КСХ

Ця книга присвячена мистецтву одного із найбільш поетичних і своєрідних майстрів світового живопису. Творчість Сандро Ботічеллі притягує особливою емоційністю і насамперед тим, що в ній знайшов своє відображення ідеал прекрасного, який був створений мистецтвом раннього Відродження.
Автор цієї монографії ставить собі за мету розкрити ідейно-пластичну значимість найкращих творів майстра.

3

75(45)
К94
Кустодиева Татьяна Кирилловна
Сандро Боттичелли / Т. К. Кустодиева. – Ленинград: Аврора, 1971. – 104 с.
922391 КСХ

Автор в цікавій формі розповідає про життя і творчість видатного італійського художника доби Відродження – Сандро Ботічеллі.

 

3

75И
П31
Петрочук Ольга Константиновна
Сандро Боттичелли / О. К. Петрочук. – Москва: Искусство, 1984. – 224с.: ил. – (Жизнь в искусстве).
1438403 КСХ

Книга розповідає про життя і творчість одного із найбільш значних художників італійського Відродження, флорентійського живописця Сандро Ботічеллі. Незначні документальні свідоцтва про життя майстра, які дійшли до нашого часу, стали основою для створення широкої картини культурного і політичного життя Італії другої половини XV століття.

 

II. Мікеланджело Буонарроті – представник Високого Ренесансу

13

«Мікеланджело Буонарроті
Буонарроті! Був тоді щасливий ти,
Коли, як бог, людей міг владно потрясти,
явивши в мармурі величності глибини, -

Отак ти і дійшов до крайньої години,
Мов білогривий лев, позбавлений снаги,
Та й вмер, зазнавши вкрай і слави, і нудьги».

(О. Барб’є «Сонет», переклад М. Бажана)

Мікеланджело (1475 - 1564) – скульптор, живописець, архітектор, поет ознаменував собою майже сторічний період в історії світової культури.
Народився 6 березня 1475 року у с. Капрезе, що поряд із Флоренцією. Батько був мером селища, тому вирішив віддати свого сина до школи права, але серце молодого генія вже належало мистецтву.
Врешті-решт, коли Мікеланджело було 13 років, батько погодився віддати його на навчання до відомих флорентійських художників братів Чірландайо. Але Мікеланджело був невдоволений своїми вчителями. Згодом, без дозволу батька, він знайшов собі іншого вчителя і наставника – скульптора Бертольдо. Після смерті останнього Мікеланджело продовжує плідну роботу. Згодом він був змушений залишити Флоренцію.
У 1496 році Мікеланджело вперше побував у Римі. Там він отримав завдання висікти скульптуру, що зображувала б Діву Марію, яка тримає мертвого Христа на колінах. Відома його робота «Мадона дела Пета» здобула йому широку популярність.
У віці 26 років Мікеланджело знову повертається до Флоренції. Тут він виготовляє скульптуру «Давид», яка була встановлена на міській площі у якості символу народного захисника.
У 1505 році Мікеланджело повертається до Риму. Тут він планує створити гробницю Папи Юлія II , але обставини призвели до того, що kbit через 40 років він мав змогу створити kbit декілька скульптур із запланованих. Серед них були «Моїсей» та «Зв’язаний раб».
У 1508 – 1512 роках Мікеланджело творив самий відомий свій шедевр – фрески Сикстинської капели у Римі, у яких він виклав свої міркування щодо зародження світу. Він працював на висоті 18 м. і розмалював понад 930 м2.
Дев’ять головних сцен змальовують картини з книги Буття, починаючи від історії зародження світу до Великого потопу. Майже через 20 років після завершення цієї роботи Мікеланджело знову повернувся до Сикстинської капели, де створив велику фреску – «Страшний суд».
Малювання і скульптура не були єдиними захопленнями митця. Коли існувала загроза атаки Флоренції, Мікеланджело займався розробкою планів укріплення міста. Також він писав сонети, у яких пригадував свою працю над скульптурами. Багато сонетів було присвячено його коханій жінці – Вікторії Колонні.
В останні роки свого життя Мікеланджело займався плануванням найбільшого архітектурного досягнення всього італійського Ренесансу – храму Святого Петра.
Помер митець 18 лютого 1564 року. Він був похований у церкві Санта Кроце.

 

4

75 (45)
К82
Кристофанелли Роландо
Дневник Микеланджело неистового / Р. Кристофанелли. – Москва: Радуга, 1985. – 415 с.
1729918 КСХ

Роландо Крістофанеллі  - італійський письменник і публіцист, літературний критик і мистецтвознавець, знавець мистецтва доби Відродження.
Ця книга – це не біографія. Це оригінальна художня оповідь про Мікеланджело, людину і митця. Книга написана у формі щоденника, який веде сам Мікеланджело. Автор використовує величезний документальний матеріал: нотатки, листи художника, а також факти, які зібрали біографи митця. Мета автора – показати гарну і водночас трагічну долю майстра, обставини, які його оточували, характерні риси його особистості.
Книга містить також і поетичні твори Мікеланджело.

5

75.071.1
Л47
Леонардо да Винчи. Микеланджело. Рафаэль. Рембрандт. Александр Иванов: Биограф. повествования / сост., общ. ред. Н. Ф. Болдырева. Послесл. А. Северского. – 2-е изд. – Челябинск: Урал LTD, 1998. - 464 c.: ил. – (Жизнь замечательных людей. Биогр. б-ка Ф. Павленкова. Т.19) .
1662776 КСХ

            Біографії, які містяться в цьому томі, були написані близько ста років тому окремими книгами в серії «Жизнь замечательных людей». Написані у новому для того часу жанрі поетичної хронічки та історико-культурного дослідження, ці тексти і на сьогоднішній день зберігають інформаційну і енергетико-психологічну цінність.

6

75(084)
М59
Микеланджело и его время: сб. статей / ред. Е. Ротенберг и Н. Чегодаева. – Москва: Искусство, 1978. – 176 с., 48 л. репрод.
1185373 КСХ

Статті збірника охоплюють різні питання мистецтва Мікеланджело і художньої культури його часу. В них розглядаються основи творчого методу великого майстра, місце і роль живопису в його мистецтві, зміст і стилістика поезії Мікеланджело, проблема трагічного в мистецтві Відродження та інші теми.

7

73(45)
М59
Микеланджело Буонарроти / сост. В. Н. Гращенков. – Москва, 1964. –
600147 КСХ
            Це видання – своєрідна оповідь про життя і творчість Мікеланджело, який був одночасно і великим скульптором, великим живописцем, великим архітектором і великим поетом. Книга також містить поетичні твори митця.

8

75.071
Н54
Нере Жиль
Микеланджело (1475 - 1564): альбом / Ж. Нере. – Москва: Taschen, АРТ-РОДНИК, 2001. – 95 с.: ил.
1671094 КСХ

Мікеланджело – великий скульптор, поет, живописець, архітектор займає особливе місце серед великих діячів світу. Створені ним образи стали символами свого часу. Це видання присвячене життю і творчості цього майстра.
Книга містить багато кольорових репродукцій.

9

7(45)(084.4)
Р79
Ротенберг Евсей Иосифович
Микеланджело Буонарроти: альбом / Е. И. Ротенберг. – Москва: Изобразительное искусство, 1976. – 30 с., 90 л. ил.
1115783 КСХ

Відомий мистецтвознавець Е. І. Ротенберг розповідає в своїй книзі про життя і творчість Мікеланджело. Висвітлює цікаві факти його біографії.

9

И (Амер)
С82
Стоун Ирвинг
Муки и радости: Роман о Микеланджело: в 2-х т. / И. Стоун. – Минск: Народная асвета, 1990. –Т. 1. – 379 с.
1563713 АХЛ

У романі сучасного американського письменника Ирвінга Стоуна «Муки і радощі» розповідається про життя і творчі пошуки великого італійського скульптора, живописця, архітектора і поета доби Відродження Мікеланджело Буонарроті.

Література до книжкової виставки «Два титана італійського Відродження» (Сандро Боттічеллі і Мікеланджело Буонарроті)»


Виставку підготувала пров. бібліотекар Стець Я.М.

На головну